Tüm Blog Yazıları

Anadolu’nun En Doğal Mucizesi Çedene (Menengiç) Kahvesi

Anadolunun En Doğal Mucizesi Harput Dibek Çedene Kahvesi

ANADOLU’NUN EN DOĞAL MUCİZESİ, ÇEDENE KAHVESİ

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen çedene, aslında bildiğimiz Şam fıstığının aşı yapılmamış yani yabani olan ağacın meyvesidir. Özellikle Elazığ’ın eski yerleşim birimi olan Harput’un kültüründe önemi yadsınamaz ve büyük bir önemi vardır, çedene meyvesinin.

 

Harput Kültürü ve Çedene

Yöre halkı tarafından birçok önemli hastalığa iyi geldiğine inanılan çedene meyvesinin, son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda da sağlığa büyük bir faydası olduğu ortaya çıkmıştır. F. Ü. Öğretim Üyesi ve aynı zamanda İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzm. olan Prof. Dr. İ. Halil Bahçecioğlu’ya göre her gün bir fincan çedene kahvesi tüketildiğinde birçok hastalığa iyi geldiği belirtilmektedir. Çedene meyvesinin insan metabolizmasını da güçlendirdiğini söyleyen Bahçecioğlu, insan vücudunu kanserden koruduğunu ifade etmiştir. Nefes darlığı, solunum yolları problemleri, ses teli problemleri, hazım problemleri gibi pek çok hastalığın tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır. Elazığ’da çedene diye anılan bu meyve, Anadolu’nun farklı yörelerinde farklı isimlerle de anılmaktadır. Bunlardan en bilinenleri ise şunlardır: bıttım, menengiç, çitlembik, bıttım, çıtlak, çöğre ve çıtlık. Aktarlarda satılan bıttım sabunlarını bilirsiniz, cilde iyi gelir ve kaşıntıyı önler. İşte Harput Dibek Çedene Kahvesi de insanlık için böylesine muhteşem faydalara sahip!

 

Çedene / Menengiç Kahvesinin Tadı ve Aroması

Çedene / Menengiç Kahvesinin Tadı ve Aroması

Çedene / Menengiç Kahvesinin Tadı ve Aroması

Menengiç kahvesi, diğer adıyla çedene kahvesi genellikle sütlü tüketilir. Ağızda bıraktığı farklı ve ekşimtırak aromasıyla kendisini ilk yudumda ve birçok damakta hatrı sayılır düzeyde hissettirmektedir. Süt ve şekerle tüketilen çedene / menengiç kahvesi, bin yıllık bir kültürün vazgeçilmez öğelerindendir.

 

 

Çedene / Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır

Yapacağınız kişi sayısına göre her fincan için dolu dolu 1 tatlı kaşığı toz çedene / menengiç kahvesi ile suyu cezvede kısık ateşte yavaşça karıştırarak lezzetli bir kahve elde edebilirsiniz. Kendi bünyesinde süt barındırdığı için ayrıca süt tercih etmenize gerek yoktur. Aromasını seven, sürekli çedene kahvesi tüketenler ise çedene / menengiç kahvesini bir tatlı kaşığından daha fazla da koyabilirler. Afiyetler olsun!

Hemen buraya tıklayarak Sütlü Çedene Menengiç kahvemizi sipariş edebilirsiniz.

2 thoughts on “Anadolu’nun En Doğal Mucizesi Çedene (Menengiç) Kahvesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir